lastning

Mossan har gått från att varit nästan helt omöjlig att få in i transporten till att nästan springa in i den. Har övat en hel del. Måste lasta med linor hela tiden tills i början i våras. Nu som det ser ut idag lastar hon sig själv. Hon får alltid godis och klappar då hon kommit in i transporten så hon förknippar det med nått gott.

Den var en period i vintras som hon inte stod stilla i transporten utan stod och sparkade och det slutade med flera sår och ett par söndriga transportskydd. Löste det genom att byta sidan i transporten och nu står hon hur bra som helst :) 

På tävlingar har jag sett att det finns en hel del som har mer eller mindre lastningsproblem. Absolut inte roligt! Tar så himla mycket extra tid osv. Men det gäller att ta sig tid och ha en massa tålamod så går nog det flesta problem att lösa.

att tänka på vid lastning:

1. Var inte stressad. Om du själv är stressad så känner hästen av det och blir misstänksam.

2. Innan du lastar hästen se över hur hög bommen är framtill och baktill. Bommen skall vara i höjd med ovankanten av bringan. Öppna dörren framtill så att det blir ljust i transporten

3. Lägg gärna in lite strö i transporten. Om du ska åka en längre bit med hästen så är det bra att ha ett hönät i transporten så har hästen något att göra.

4. När du ska transportera din häst bör du skydda den mot skador. Det gör du enklast med transportskydd, eller genom att linda hästens ben ner över kotan och rejält upp över karpus och hasar. Använd också ett täcke på hästen, men tänk på att det inte får blir för varmt i transporten.

5. Använd lädergrimma när du transporterar, den är mycket lättare att skära sönder om hästen skulle fastna och få panik. När du lastar hästen så är det att föredra att ha först grimma på hästen och sedan tränset. Om hästen bråkar så är det lättare att få kontroll med träns.

6. Om hästen är broddad så är det bra att ta ur brodd innan transportering för att undvika att hästen gör sig själv illa.

7. Träna att lasta din häst och ta till hjälp av ett par medhjälpare, så går det smidigare och lättare för alla i vardagen.

8. Om du bara har en häst i transporten, ställ då hästen på den vänstra sidan så att tyngdpunkten inte blir förskjuten.

9. För att underlätta för hästen så kan du parkera transporten i sluttning - då blir inte rampen så brant. När du leder upp hästen på rampen ska du gå med vänliga och bestämda steg. Tveka inte själv utan utstråla lugn.

10. När hästen är inne i transporten är det bra att prata lugnande medan medhjälparna stänger bommen bakom hästen. Fäll också upp baklämmen innan du sätter fast hästen och tar av tränset.

11. Tänk på att inte stå mitt bakom lämmen utan stå vid sidan av när du fäller upp den. Det är av säkerhetsskäl - om hästen skulle bli rädd och kasta sig bakåt så kan du få både hästen och lämmen över dig.

12. Bind hästen ganska kort, ca 40 cm så att den inte kan trassla in sig. Använd också ett grimskaft med panikhake och gör en säkerhetsknut som lätt går att få upp. Ha också som vana att ha en kniv eller sax i bilen eller transporten så att du snabbt kan skära sönder exempelvis grimman om hästen fastnat.

källa






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0