natta hästarna








mocki mocki

allt fixat i stallet. Nu ut och rida! Ikväll in till stan.

Föräldrarna har stuckit till Vasa nåra dagar så syster och jag är ensamma hemma med alla djuren :D partyyy! hihi



25 juli, uteritt

Syster skulle in till stan och jag hade bestämt att jag skulle vara hemma så jag erbjöd mig att rida Freddie.
Hade precis hoppat upp och skrittat en par meter och så började de regna. huh 
Joggade lite längre sträckor så han fick sträcka på sig ordentligt. Tog en kort sträcka galopp också.
Inga krav på nån form. Bara låta han röra på fläsket :)



Sen var det Mossis tur. Regnet stod som spön i backen och solen lyste, knas. När vi ridit ca 10 minuter började det åska. Mossan var cool hest och brydde sig inte alls! :) Men jag tyckte det inte var lika kul så jag vände efter en bit. Hann jogga henne lite i alla fall. Tar en ordentligare tur imorgon! Trots hon tagit det chill två dagar var hon kolugn, hon brukar ju vanligtvis prilla ur. Min häst e bäst!!




blöt häst och ryttare ↑




rock off, jobb och hästar!

Blir inte så mycket tid över till bloggen för tillfället. Men förhoppningsvis får jag mera tid till de nu när jag är ledig nio dagar :D :D

Mossan har fått tagit det lugnt dom två senaste dagarna, ena dagen fick hon vila och igår longerade Lydi henne. Nu tar vi nya tag och arbetar på igen! :)

hörs senare! :)





trötta hästar

Dom gick ute inatt, sen så red vi tidigt och det är varmt som tusan! Efter ridpasset spolade vi av dom och sen fick dom stå inne och äta hö och sova :) Tror dom får vara inne hela dagen så får dom komma ut senare då det är mindre ohyra och kallare.




22 juli, dressyr

Tillan var med och fotade imorse när vi red :D 
Red före kl 9 (kl 8 svensk tid) men det var ändå varmt som tusan och en hel del flugor. 
Lite stelt och krångligt i början men på slutet tyckte ja det släppte och allt gick ganska bra! Mossis fiin ponni :D
vet inte riktigt var jag har mina armar på alla bilder men aa :)













vill ni se bilder?

kommentera! ;)



20 juli, promenad

Promenerade ut i skogen. Plockade kantareller och åt smultron med hästen :)
Mossan ska få samla lite energi nu så vi kan ta nya tag och orka med allt och inte bara smita från arbete.

När vi kom hem till stallet igen blev det världens ompyssling. Stretchade, masserade, linimenterade, smörjade med alla möjliga smörjor, trimmade man och öron och bara myste :) 

Mysdag i stallet helt enkelt :) Sånna är välbehövliga!




19 juli, dressyr

Mossan var inte riktigt pigg och glad som hon brukar vara, kanske lite trött efter sverige fortfarande? Jobbade lite i alla gångarter. Har nog ingen kommentar om hur det gick. Haha, vad jag lät bitter där :D
Nå min prinsessa är alltid fin!


mossan





bommar

Såhär ser alla våra bommar ut för tillfället ↓

träfärgade
plank
helfärgade
trefärgade
tvåfärgade

Alla är ännu inte helt målade och när alla har ett lager färg på sig så ska vi måla ett lager till. Aja, slut resultat blir nog riktigt bra :)

jobb från 13-19

huh, orkar verkligen inte! Varmt och jobbigt. Kanske trettio grader på hotellvåningarna så man typ dör :(
Jobba på nu så att jag tjänar massa pengar! Ska skämma bort mossis, hihi :D
Borde till Sverige och inhandla en hel del saker som jag inte fick med mig hem sist, får se ifall jag lyckas övertala föräldrarna :)

ha en bra dag! :D






mysis mossis

Hästarna har gått ute inatt. Snart har hela sommaren gått och dom har fått sova inne nästan hela tiden, lyxlirare dom där! Istället tog jag in dom nu på morgonen så dom får stå inne dom varmaste timmarna på dagen. Det uppskattas av dom! Oftstast ligger båda helt utslagna i sina boxar och typ snarkar, haha! 

Bild från då Mossan låg och sov så smög jag in i hennes box och myste lite med henne :)


mocka, ridbana & måla


Stallet är redan fixat och jag har målat en hel del bommar :) Känner mig riktigt duktig!
Måste fortsätta måla sen så vi får alla bommar färdiga. Dom har ju legat halvmålade sen i början på juni, blev trött på att måla då men nu nya tag! Pappa hotade med att vi inte skulle hämta hem hinderstöd så, vad har jag för val? ;)

Snubben som ska fixa ridbanan färdig har semester så det lär väl ta ett tag innan den blir grusad osv :( jobbiigt! 
Nå sen när den blir färdig, bommarna är färdiga och hinderstöden hämtade, då jäklar :D



så ser "ridbanan" ut nu ↑ har börjat växa massa konstiga saker där..
Klippte gräset där igår (tänkte ifall vi kunde rida där) men fick bara halva klippt för sen fick gräsklipparen slut på bensin.



18 juli, dressyr

Alltså, detta väder förstörde min kväll!!
Fixade hästen färdig för ett ordentligt dressyrpass. Kom fram till ängen där vi skulle rida och så började det regna, såklart!
Nå arbetade henne lite i skritt och trav. Sen skrittade jag av henne och red hem. Tog inte lång tid innan jag, hästen och grejerna blev helt genomblöta! Det resulterade i att jag inte fick nå grepp om tyglarna, dom gled hela tiden igenom mina händer så fick ingen vidare samling på henne, hon kändes fin ändå :) 

Knasiga bästa Tillan såg att vi red utanför henne och så kom hon ut och frågade ifall vi ville ha en fotograf med oss, självklart ville vi det ;) Hon trotsade vädret och följde med och fotade!

Nu står hon inne i sin box med fleece täcket på och tuggar lite hö. Ska gå ut och natta dom senare :)







17 juli, promenad

promenerade ca 30 minuter. 
Har låtit Mossan ta det lite lugnare nu dom två senaste dagarna så hon får "återhämta" sig från lägret. Men imorgon ska vi köra ett ordentligt dressyrpass! Då får vi se ifall vi kommer ihåg nått från Brolöten ;)



flugmonster



storstädning kanske?




u n d e r b a r t

Har fått lön
Har världens superduper finaste ponny
Härligt väder
Ledig i 4 dagar




dag i stallet

så här ser en vanlig dag i stallet oftast ut för mig :)

kommer ut till stallet, ser för det mesta ut som värsta svinstian.



Tar bort hinkar och krubbor ur boxarna och diskar dom. Fyller på med vatten i hinkarna.



Börjar mocka


När jag mockat färdigt lägger jag ibland in ny torv, sopar jag och lägger in vattnet i boxarna, sen klättrar jag upp på loftet och packar hö



Till sist fixar jag kraften färdig


idag städade jag även upp korgarna och hyllan.





Freddie

Fick en önskan om att lägga ut bilder på min andra ponny Freddie som jag delar med min syster. Fast egentligen är det väl så att Mossan är min och Freddie är Lydis men ja :)

för att se mer bilder på Freddie kan ni besöka Lydis blogg!







nya saker

Stannade på MyOne på vägen ner till Brolöten och på vägen upp till färjan.
Hittade en del saker som fick följa med mig hem :)


pikeur ridbyxor


Protector dressyrschabrak


Jacson flugtäcke


borstar, svampar och lite olika smörjor


+ gramantygel, sporremmar & bruna helskodda ridbyxor



Brolöten 10-15.7

Mossan och jag har åkt berg och dalbana under dom fem dagarna som vi var på Brolöten. Det har gått jätte bra och så har det helt åt helvete. Huvudsaken är att det slutade bra :)

Jag har tränat min sits, ridit mycket utan stigbyglar och ridit med armarna inspända. Vi har tränat på skänkelvikningar, öppnor och förvänd galopp, red även program en dag, red vår första L:b, usch säger jag bara! Jobbat mycket på att få ihop Mossan mer så vi får mera rygg och bakbens aktivitet.

Näst sista och sista träningen red jag Mossna på graman så att jag skulle få ihop henne mera och få hjälp i galoppen med formen. Gick riktigt bra! Sista träningen red också Emelie henne. Kul att se nån som verkligen kan rida rida henne. Jäässus vilken fin ponny jag har i alla fall :D
Har ridit för Chris alla dagar utom sista då vi red för Emelie.

Har fått massa fina kommentarer om hela Mossis! Har ju hört en del från förrut men nu känns det riktigt bra för att jag litar verkligen på vad dom på Brolöten säger, dom kan ju sin sak :)

Brolöten i mitt ♥













På Fredag före vi lastade hästarna och började köra upp mot båten så var vi till LBF's mamma och plastpappa och hälsade på. Alltså deras gård, VILL HA!! Dom hade så jäkla fint där! Det låg vid vattnet och hästarna deras gick nedanför huset och betade intill vattnet. Dom hade stoort stall, ridhus och en terrängbana! Fikade först och sedan gick vi ner för att titta på alla hästar :)







16 juli, skritta ut

skrittade ut barbacka på hacket. Trodde mossis skulle vara loj men hon var pigg och glad och skulle nog gärna ha dundrat genom skogen i full galopp!




15 juli, på färjan!

Påväg hem. Är sjukligt trött! Ponnysarna har skött sig bra :) skönt att få sova i sin egen säng och stöka i sitt eget stall! ;)



foder

Mossan foderstat

morgon
1/2 dl betfor
5 dl müsli
1/2 dl mineraler
+ biotin, vitlök, e-vitamin, b-vitamin (vid pälsbyte),selen (bara på lördagar) och morötter eller liknande

kväll
1/2 dl betfor
5 dl müsli
+ morötter eller liknande

sen får hon ju hö på nätterna när hon står inne (och jämna tider dygnet runt då hon inte går på grönbete) och annars går hon på gräs.

tänk på att:

  • Fodra hästen senast en timme innan den ska arbeta och vänta med att utfodra en svettig eller ansträngd häst tills den återhämtat sig (minst en halvtimme).
  • Fodra hö före kraftfoder. Om hästen kommer in från hagen och är hungrig, kastar den sig lätt över kraftfodret vilket kan göra att den inte tuggar ordentligt och får foderstrupsförstoppning. Stör inte hästen när den äter.
  • Fodra inte mer än hästen äter och ta bort gammalt foder ur krubban så snart som möjligt.
  • Håll alltid foderstaten aktuell och lätt tillgänglig. Alla i stallet måste veta hur de ska fodra din häst. Vilar hästen några dagar bör du dra ner kraftfodergivan till hälften för att undvika korsförlamning och att hästen är för pigg när du börjar arbeta den igen.
  • Håll koll på när det är dags att göra förändringar i foderstaten. Tecken att leta efter är om hästen är för tjock eller smal, för pigg eller trög och om pälsen är matt eller glänser. Gör alla förändringar försiktigt och gradvis, så hästens tarmflora får tid att vänja sig. Det samma gäller om du tar bort eller byter foder.
  • Fodra minst tre gånger om dagen och gärna oftare – fyra eller fem gånger är bra

    källa






diss

till dessa fula ridstövlar från Bocaj. Inget som jag skulle ta på mig!



grå & lila outfit



lastning

Mossan har gått från att varit nästan helt omöjlig att få in i transporten till att nästan springa in i den. Har övat en hel del. Måste lasta med linor hela tiden tills i början i våras. Nu som det ser ut idag lastar hon sig själv. Hon får alltid godis och klappar då hon kommit in i transporten så hon förknippar det med nått gott.

Den var en period i vintras som hon inte stod stilla i transporten utan stod och sparkade och det slutade med flera sår och ett par söndriga transportskydd. Löste det genom att byta sidan i transporten och nu står hon hur bra som helst :) 

På tävlingar har jag sett att det finns en hel del som har mer eller mindre lastningsproblem. Absolut inte roligt! Tar så himla mycket extra tid osv. Men det gäller att ta sig tid och ha en massa tålamod så går nog det flesta problem att lösa.

att tänka på vid lastning:

1. Var inte stressad. Om du själv är stressad så känner hästen av det och blir misstänksam.

2. Innan du lastar hästen se över hur hög bommen är framtill och baktill. Bommen skall vara i höjd med ovankanten av bringan. Öppna dörren framtill så att det blir ljust i transporten

3. Lägg gärna in lite strö i transporten. Om du ska åka en längre bit med hästen så är det bra att ha ett hönät i transporten så har hästen något att göra.

4. När du ska transportera din häst bör du skydda den mot skador. Det gör du enklast med transportskydd, eller genom att linda hästens ben ner över kotan och rejält upp över karpus och hasar. Använd också ett täcke på hästen, men tänk på att det inte får blir för varmt i transporten.

5. Använd lädergrimma när du transporterar, den är mycket lättare att skära sönder om hästen skulle fastna och få panik. När du lastar hästen så är det att föredra att ha först grimma på hästen och sedan tränset. Om hästen bråkar så är det lättare att få kontroll med träns.

6. Om hästen är broddad så är det bra att ta ur brodd innan transportering för att undvika att hästen gör sig själv illa.

7. Träna att lasta din häst och ta till hjälp av ett par medhjälpare, så går det smidigare och lättare för alla i vardagen.

8. Om du bara har en häst i transporten, ställ då hästen på den vänstra sidan så att tyngdpunkten inte blir förskjuten.

9. För att underlätta för hästen så kan du parkera transporten i sluttning - då blir inte rampen så brant. När du leder upp hästen på rampen ska du gå med vänliga och bestämda steg. Tveka inte själv utan utstråla lugn.

10. När hästen är inne i transporten är det bra att prata lugnande medan medhjälparna stänger bommen bakom hästen. Fäll också upp baklämmen innan du sätter fast hästen och tar av tränset.

11. Tänk på att inte stå mitt bakom lämmen utan stå vid sidan av när du fäller upp den. Det är av säkerhetsskäl - om hästen skulle bli rädd och kasta sig bakåt så kan du få både hästen och lämmen över dig.

12. Bind hästen ganska kort, ca 40 cm så att den inte kan trassla in sig. Använd också ett grimskaft med panikhake och gör en säkerhetsknut som lätt går att få upp. Ha också som vana att ha en kniv eller sax i bilen eller transporten så att du snabbt kan skära sönder exempelvis grimman om hästen fastnat.

källa






tummen upp för

föräldrar som ställer upp för sina barn!
Att de alltid finns där vid ens sida och peppar och stöttar. Det betyder enormt mycket!
Utan deras stöd och hjälp är det nog väldigt svårt att komma nånstans inom sin ridning. De flesta kör till träningar och tävlingar, bidrar med pengar osv 
Allt de bidrar och hjälper till med är guldvärt!






hästsommar

rösta? :D



brolöten

två dagar på brolöten och jag är helt slut! Både jag och Mossis får ordentlig träning, det gillar vi :D
Alla är super trevliga här och vi lever livet! Orkar inte börja skriva om alla träningar nu, gör det när jag kommer hem istället. Men det har i alla fall gått både bra och dåligt. Vi lär oss!
På vägen hit stannade vi på MyOne så har en del nya saker att visa er :D stannar där på hem vägen också för att inhandla ännu mera! Den femtonde på fredag = LÖÖN! = shopping :D
uppdaterar eventuellt mera senare i veckan. Beror lite på om jag hinner och orkar. :)

glömde jag att skriva att becci, lydi och jag har det bäst?? hihi :D

Ha det bra!






finn fem fel





top 5

fulaste rid hjälmarna!
De här faller i alla fall inte mig i smaken..




dagens vill ha



före och efter träning/tävling

Jag skrittar alltid ut, joggar och rider igenom Mossan så hon ska vara mjuk tills tävling/träning. Vill veta att allt funkar och att det känns bra.

Gör ni nått speciellt med era hästar före och efter tävlingen? Ni kanske låter dom stå, promenerar eller rider? Tell me :)



9 juli

Jobbat hela dagen, fyfan! Kom hem vid halv åtta, började packa och putsa alla grejer, varför är jag så seg?! borde gjort det redan för några dagar sen.. Syster min hade putsat mina träns! Snällt :) Nå nu är allt i bilen, hästarna tvättade och så. Upp tidigt imorgon!
Har tidsinställda inlägg hela veckan så ni får nått att läsa. Har även med datan så ska försöka hinna uppdatera därifrån så ni får veta hur dte går och så där! :)

ha det bra!




Utkast: Juli 8, 2011

Hästarna gick ute inatt så dom fick komma in nu på morgonen. Veterinär var just här så nu har vi intygen fixade och alla papper i ordning tills vi åker på söndag. Behöver bara packa och putsa alla grejer nu, allt är nytvättat och fint. Hästarna tvättar vi och trimmar imorgon.
På vägen ner mot Brolöten ska vi stanna på Granngården och MyOne :) Shoppa lite schabrak, lindor och ridbyxor typ. Fina fisken!

Nu jobb hela dagen, sen hem och rida hest och sova!

bild från när Esther åkte på min häst igår ↓





7 juli, dubbeltrav








6 juli, dressyr

busig ponnyhäst idag!
Promenerade med henne till åkern där vi skulle rida. Hon sparkade bakut några gånger och när hon lugnat ner sig hoppade jag upp. Hon fortsatte och studsa runt. Bara att försöka hålla mig kvar (hon slog inte precis lite..) och få henne på andra tankar.
Hon kunde absolut inte koncentrera sig så jag hoppade av gick hem med henne, la på mera flugmedel och tog longerlinan.
Tillbaka på åkern longerade jag henne några varv ifall hon skulle gå orent eller liknande, hade ingen aning om varför hon höll på att studsa runt sådär, tänkte ifall hon kanske hade ont. Kom sedan fram till att det var flugorna och brömsarna hon dampade sönder på. Så fort det kom en fluga surrandes runt hennes rumpa slog hon.
Nå flugmedlet höll dom borta sen och jag hoppade upp och började arbete henne.
Hon var riktigt riktigt trevlig!
Jobbade på övergångar. Mesta dels från skritt till galopp och galopp till skritt. Gick bra :) Och så låg fokusen på lång låg form, även det gick bra!

busbild från idag ↓, blev ingen vettig seriös bild.



pinglan min

Morning!

men yee, älskar mina hälsningar!!

Jobbar från 13-19 idag, pängar pängar pängar! :D
Har redan fixat stallet så jag behöver bara rida när jag kommer hem. Ska rida ett ordentligt dressyrpass. Känns som det var några år sen sist, har mest busat runt nu men det är bra med lite omväxling.
Ska ju orka träna dressyr en hel vecka snart ;) på söndag åker vi! Taggad till tusen!

ha en bra dag! :)




oufit

typ första gången jag gör en outfit, haha. Men ja :)



5 juli, dubbeltrav






trav

har precis varut ute och motionerat ponnyn. Nu ska jag bara byta om och äta så sticker jag iväg på trav och hjälper till med B's alla hästar! :)



systern och de två ponnysarna







4 juli, uteritt





måste göra

• måla färdigt bommarna


• tvätta och klippa hästen


• trimma runt trådarna till betet

• tvätta stallet och måla boxarna

• putsa och tvätta mossans och mina saker till Brolöten



vitlök, giftigt?

Vet någon om det här stämmer? Har gett lite vitlök åt våra hästar mot fästingar men tror nog vi tänker sluta med det. I alla fall om dte här stämmer.


Den här varningen gäller alla sorters lök och som andra giftiga växter så är den mera giftig i torkat tillstånd. Det som är lurigt med löken är att en liten mängd lök inte ger någon akut reaktion så de flesta tror att det är helt ofarligt och fortsätt att ge hästen lök. I dagsläget vet men inte exakt var den säkra doseringen av lök/vitlök till hästar går men man vet att hundar och katter snabbt påverkas av ett litet intag av vitlök.

Varför är lök farligt för våra hästar

  • Lök – vitlök innehåller ett näringssalt, thiousulfat, som hästarna inte kan bryta ned.
  • Hästarna får förändringar i de röda blodkropparna, de spricker och hästen kan drabbas av blodbrist och låga blodvärden.
  • Syreupptagning i blodet påverkas negativt genom att hemoglobin (vars viktigaste uppgift är att transportera syre och koldioxid) omvandlas till metahemoglobin, det här sker fort redan efter några minuter från lök intaget.
  • Döda blodkroppar transporters till njurarna vilket kan innebära att hästen drabbas av
    njursvikt.
  • Mjälten påverkas negativt.

Symtom på förgiftning kan vara

  • Aptitlöshet
  • Bleka slemhinnor

Hög hjärtfrekvens och snabb andning precis som vid annan förgiftning så kan symtomen variera, man vet att vid en snabb och akut förgiftning så är oftast symtomen både kraftigare och tydligare. När det gäller lök så handlar det oftast om en långsam förgiftning vilket medför att det är svårt för hästägaren att märka av förgiftningen i ett tidigt skedde. En långsam process kan innebära att djuret inte längre orkar gå, svimmar eller får problem med sitt hjärta.

källa

systrarna Sundlöf ♥





3 juli, uteritt & kondisträning

Tre taggade ryttare och tre riktigt taggade ponnysar.
Lydi och Freddie, Jojo och Ratten och jag på Mossan :)
Red mot Södersunda och mot sandvägarna för att kondisträna. Var ordentligt skrittade och joggade när vi kom fram till sandvägarna. Där körde vi massa intervaller.
Kan säga att jag har nog aldrig galopperat så jäkla fort som vi gjorde då! I början var det bara roligt men sen blev det nästan lite läskigt, haha. När vi kört intervaller ett tag så joggade vi av dom och red hemmåt. Lät dom skritta ordentligt sen. 

Buskul!



hästsommar

jag är med och tävlar med min bästa hästsommarbild. Rösta? :D

till mitt bidrag




header design osv

hmm, för en gång skull är jag ganska nöjd med resultatet. Knepigt det här! 

Vad tycker ni? :)





1 juli, uteritt och dressyr

Idag fick Mossan träffa Ratten då Jojo hängde på när vi red. Älsklings russin♥ 
Började med att skritta ut och jogga dom runt byn. Sen snyltade vi på en nyslagen silage åker och red lite dressyr.
Tyckte det såg riktigt bra ut för allihop!
Mossan skötte sig riktigt bra. Hon var så där fin som hon har varit alla dom senaste dagarna! :D
Flyter på så jäkla bra nu och förhoppningsvis fortsätter det så också! Det gillar vi ;)



mossan och ratten i höstas :)



30 juni, hoppträning

Trots mossan stod dagen före gick det jätte bra :D 
Jobbade på fyrkantsspåret. Hade ett rättuppstående och en oxer på båda långsidorna och ett rättuppstående på båda kortsidorna. 
Mossis lyssnade bra och kändes mjuk och fin, lite stel i vänster varv men så blir det alltid efter en dag vila. Fick nåra bra språng och jag tyckte allt flöt på jätte bra! 

Mästerfotografen Tillan var med och fotade oss! Tack så superduper mycket för dom fina bilderna!









hö hö och återigen hö

Har varit ut till Hammarland och hjälpt till med hö bärgningen hos Becca! Fy vad jag tycker om att vara där! Allttid lika trevligt :D Första gången jag gör det och jag kommer absolut göra det igen. Var riktigt kul :D Lite stickigt, varmt och kliigt (hur stavas det?!) men vad gör man inte för sin lilla ponny? ;) Nu har vi i alla fall höet fixat för i höst/vinter!






RSS 2.0